Síppal, dobbal, nádi hegedűvel

                                                                                                                                     TÁMOP 3.1.4                                                                        

 

 

Síppal, dobbal, nádi hegedűvel”

 

 

 

 

Hangszerkészítés

 

   Petőfi Sándor Napközi Otthonos Óvoda

 Zenei innovációjának  melléklete

 

 

 

 

Készítette: Varsányi Ildikó

2010.

 

 

 

 

 

 

Bevezető

Az olvasó az óvodánk zenei innovációját kiegészítő harmadik kötetét tartja a kezében.

A Síppal,dobbal,nádi hegedűvel…”című kötet hangszergyűjteményt tartalmaz,mely könyv segítséget kíván nyújtani, gyermekeknek, pedagógusoknak, szülőknek és mindazoknak, akik kevésbé járatosak az ilyen jellegű tevékenységben .

A gyermekek életük ezen szakaszában részben a tárgyakon keresztül ismerik meg a körülöttük lévő világot, a világ szabályait. A tárgyak segítenek alkalmazkodni, öröm- és információforrást jelentenek számukra.

A növekvő gyermek már nem elégszik meg a kész játékszerekkel, ő maga is szeretne létrehozni hasonlókat, alkotni vágyik.

Ezen alkotási vágyat hivatott e füzetecske kielégíteni, mely korántsem teljes. Inkább gondolatébresztő, mely az egyéni ötleteket, kreativitást segíti elő.

E tárgyakat akár egyedül is elkészítheti, de társakkal, felnőttekkel is. Átélheti az alkotás örömét, nem mellékesen az együttes, társas öröm megélését.

A tárgykészítés elősegíti a belső képalkotást, működteti a fantáziát, a gondolkodást, fejleszti a kreativitást, gondolkodást, fejleszti a megfigyelőképességet és a manipulációs készséget.

A tárgyak játékra, használatba vételre, gyakorlati kipróbálásra inspirálják a gyermeket.

Nem titkolt szándékunk, hogy megismerkedjenek az alapvető hangszertípusokkal, mely később a komolyabb hangszerek megismerését, megszólaltatását segítheti.

A társak bekapcsolódásával a gyermek önkéntelenül is megtanulhatja a társas élet szabályait, a konfliktuskezelést és annak megoldását. Az együtt tevékenykedés, zenélés lehetőséget ad a helyes önérvényesítés módjainak elsajátítására.

A tárgyak a társas kapcsolatok erősítését is magukba hordozzák, ha a saját készítésű tárgyakról képes lemondani és elajándékozni. A szeretet megnyilvánulás, az örömkeltés megélésére ad lehetőséget mely során új viselkedésformákat sajátíthat el.

 

Aki e füzetet a kezébe veszi, teljen benne öröme és váljék közös élménnyé a játékkészítés, a zene öröme!

 

                                                                                                         

 

1. Természetes anyagokból készült hangszerek

1. Makkból, dióból csörgődob

A makkot, diót felnőtt segítségével kifúrjuk, majd szép sorjában felfűzzük egy fűzfavesszőre. A két végét összekötjük.

 

 2. Ütőfák

Alkalmas bármilyen fa, amit a kiránduláson felleltünk. Csak azt használjuk fel, amit a TERMÉSZET ELENGEDETT, tehát ami már a földre pottyant. Ne törjünk le ágat, ne károsítsuk a természetet, számos kincsre lelhet egy fürkésző szempár.

A botokat kb. 20 cm hosszúra törjük, fűrészeljük el, mert ez az a méret, ami biztonságosan használható a zenekarban.

3.    Fű- és levél síp

A fúvós hangszerek családját különféle anyagokból készített fütyülők és sípok képviselik. Legegyszerűbb a fű- és levélsíp. Szélesebb levelű füvet vízszintesen elhelyezünk  a két  ajkunk közé, vagy függőlegesen, két hüvelykujjunk közé szorítva fújjuk meg. A levelet a szánkra tapasztjuk, ujjainkkal szétfeszítjük, úgy sípolunk rajta. Különféle növények (hagyma, gyermekláncfű, keserűlapu, tök, búza) üreges szárából is készíthetünk fütyülőket. Egy kisebb, bog nélküli darabot levágunk, egyik végét óvatosan összelapítjuk, úgy fütyülünk vele. Vékony fűzfaágból is csináljuk: egy 6-8 cm-es darabot vágunk le, majd   bicskánk nyelével ütögetjük, míg a héj le nem jön. A héjat a vastagabb felén kívülről megkaparjuk, míg összenyomható lesz: ujjbeggyel óvatosan összelapítjuk, hogy be ne hasadjon, s kész a fűzfafütyülő.

 

4.                  Fűzfasíp

Európa-szerte ismert a fűzfasíp. Ennek elkészítése nagy ügyességet kíván. Akkor kell csinálni, mikor a fűzfa nedvkeringése megindul, tehát május körül. A fűzfaágból két rügy közötti darabot metszünk le: ez kb. 8-10 cm hosszú és hüvelyknyi vastagságú. Bicskánk nyelével óvatosan körös-körül ütögetjük a héjat, hogy váljon le. Addig ütögetik, míg le nem tudjuk húzni egyben a héját, s csinálunk rajta egy bevágást. A héjból kihúzott gömbölyű, fás részből keresztben levágunk egy darabot, amiből hosszában is lemetszünk egy kicsit. Így dugjuk vissza a héj bevágott végébe. A dugó és a héj közti résbe be tudjuk fújni a levegőt. Ezzel lehet sípolni. Hívják még tilinkónak, vagy süvűtőnek is.

 

5.      Nádsíp

Az egynyelvű nádsíp legegyszerűbb változata úgy készül, hogy egy csomóval lezárt végű üreges nádszálat a csomó felől kiindulva késsel úgy metszenek be, hogy egy rugalmasan mozgatható nádnyelvecske alakuljon ki. Ha a nád végét ezzel a nyelvecskével együtt szájba véve megfújják, rácsapó nyelvként működik, hangot ad ki, amelyet a nád többi részében kialakuló csőrezonancia felerősít, stabilizál. (A klarinét, a szaxofon fúvókája ugyanezen az elven működik.

 

6.   Kukoricamuzsika

  nemcsak az egész magyar nyelvterületen, hanem Európa más népeinél is ismert játékszer . Egyenes kukoricaszárból  levágunk egy darabot, úgy hogy a két végén a bütyök rajta legyen. Éles, hegyes bicskával a héját két helyen egymás mellett fölmetsszük, s a végein keresztbe dugva két pálcikát, kifeszítjük. Egy vastagabb a hegedű, egy ugyanilyen módon készült vékonyabb pedig a vonó. A hegedűt az állunk alá illesztjük, a vonót megnyálazzuk, hogy hangot adjon, úgy huzigáljuk rajta.

 

 

7.                  Surrogató

Általánosan elterjedt a surrogtató, berregtető is . A legősibb gyerekjátékok egyike. Egy 35-40 cm hosszú lécdarabot egyik felén kilyukasztunk, és spárgát fűzünk bele. Ennél fogva forgatják a levegőben a gyerekek, s eközben adja ki azt a jellegzetes surrogó,süvítő hangot.

 

 

8.                  „Nád pánsíp”

Illesszetek egymás mellé több különböző hosszúságú náddarabokat, lehetőleg nagyságrendben úgy, hogy szabad végük legyen egy vonalban. Ragasszátok össze őket erős ragasztószalaggal. Ugyanúgy fújjátok meg a nádszálak lyukas végét, mint egy üveg szájnyílását.

 

2 . Otthonról hozott termésekből, tárgyakból készült hangszerek

1. Zúgattyú

 

Egy hengeres fadarabnak a közepére fúrunk két lyukat, ebbe spárgát, illetve erősebb madzagot fűzünk, a végét összekötjük. Ekkor megfogjuk a két szélén, és addig pörgetjük, míg a madzag be nem csavarodik. Mikor széthúzzuk, a fadarab elkezd pörögni: amíg kifelé pörög, húzzuk a madzagot, amikor a lendület túlviszi, s ismét betekeredik, akkor pedig engedjük . Minél ügyesebb, aki játszik vele, annál hosszabb ideig tudja járatni, s eközben, mint a neve is mutatja, zúgó hangot ad. Gombbal és cérnával is lehet helyettesíteni.

 

 

2. Pengettyű

A húros hangszerek közül a citerát utánozza a pengettyű . Üres gyufásdoboz aljából készítjük: régen lószőrt tekertek rá ( damillal helyettesíthetjük), két szélén gyufaszálakat csúsztatunk alá, hogy feszesebb legyen. Ujjunkkal, vagy pengetővel használjuk.(Kiváló pengető készíthető madártollból, de egy műanyag flakonból kivágott esőcsepp forma is tökéletes lehet)

3.  Köcsögduda

Cserépfazék (köcsög) száját vékony bőrrel kötjük be. A közepéhez 1–2 arasznyi hosszúságú nádcsövet rögzítünk. A nádat nedves vagy gyantázott ujjakkal dörzsöljük. A membrán átveszi és továbbítja a rezgést: morgó hang keletkezik.

4.      Lufi muzsika

Szinte minden kisgyermek szereti a léggömböt. Lehetséges viszont, hogy nem tudjátok, milyen érdekes hangot lehet általa létrehozni. Mielőtt felfújnátok tegyetek bele 6-7 cseresznyemagot, vagy gyöngyöt. Ez után fújjátok fel, rázogassátok a léggömböt! Nagyon érdekes hangja lesz.

5.      Vállfacsengő

Otthon biztos van felesleges ruhafogas, melynek nadrágtartója is van! Vegyétek elő a karácsonyi csengettyűket, vékony dróttal erősítsétek a vállfára, majd rázzátok!

6.      Csörgő

Újrahasznosíthatjuk az eldobásra szánt kupakokat. Ha egy rövid lécre leltek, szögeljetek rá söröskupakokat úgy, hogy éppen összeérjenek. A szöget ne teljesen verjétek be, csak lazán, hogy a kupakok szabadon tudjanak mozogni.

7.      Harangjáték

Kérjetek édesapátoktól különböző nagyságú szögeket. Minél nagyobbak annál szebb lesz a hangjuk. Kössétek fel madzaggal egy vállfára. Ütőnek használhattok kiskanalat.

Kanalakat is felfüggeszthettek hasonlóan szép hangjuk lesz.

8.      Fésű

Érdekes hangszert készíthetünk egy fésű és némi selyempapír segítségével. Borítsátok be a fésűt a selyempapírral, majd tegyétek a szátokhoz és dúdoljatok rá. Érdekes zümmögő hangot ad. Kicsit csiklandozni fog!

 

9.      Pengető

Egy rajztáblára (használaton kívüli fatányér, vagy vágódeszka is jó) verjetek be szép sorba egymástól különböző távolságra szögeket. Az egymással szembe lévő szögekre rakjatok befőttes gumikat. A pengetés hangja hasonlatos lesz a gitáréhoz.

 

10.  Dió pengető

Kicsi pengetőket is készíthetünk fél dióhéjból és köré tekert befőttes gumiból. Ha nem lenne diónk, gyufásdobozzal is helyettesíthetjük.

 

3. Természet hangjait utánzó hangszerek bemutatása

1. Tengerzúgás

Kiürült sajtos doboz kiválóan alkalmas erre a célra. Tegyünk bele apró gyöngyöket és ragasztóval rögzítsük a tetejét.

2.      Eső

Lopótökből kiváló rázót lehet készíteni, mely mozgatása során az eső hangjára hasonlító hangot ad. Ha a tök belseje kiszáradt, akkor a saját magjai is elegendők a megfelelő hanghatáshoz. Ha erősebb hangot szeretnénk, akkor egy kis nyílást lukasztva kavicsokat dobhatunk bele.

 

3.      Vihar

Nagyobb méretű karton megrázása mennydörgés hangját kelti, ha fémlemezzel tesszük mindezt, a hatás nem marad el.

 

4.   Lópata kopogás

Ha olyan konzervdobozt találtok, amelyiknek nincs teteje, fordítsátok le és két egyforma fadarabbal, ha megütögetitek, pont olyan hangja lesz, mint a ló patkójának dobogása.

 

                                               

  1. Hangszerek hangjainak ábrázolása tetszőleges technikákkal

 

 

A hangszerek elkészítése, megszólaltatása önmagában is felemelő érzés.

A hangszerek hangjainak ábrázolásához  még elvontabb absztrakciós készség szükséges. Különböző méretű csomagolópapírra szivaccsal, ujjunkkal, ecsettel stb. felvitt festékkel kifejezni a hangokat nagyon izgalmas tevékenység.

Az innovációnk mellékletei közt található egy komolyzenei darabokat tartalmazó CD, melyen számos csodálatos mű található. Nyugodt szívvel ajánlom meghallgatásra, mert elkalauzol a zene és az alkotás fantasztikus birodalmába.

Bátran fogjatok hozzá az alkotáshoz, csodálatos élményben lesz részetek!

 

 

Felhasznált irodalom

Mandel Róbert Hangszerbarkácsoló 1980 Zeneműkiadó

Petrás Anna Játékiskola  Tankönyvkiadó Bp. 1991

Magyar Néprajzi Lexikon Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982

 

 

 

 

 

 
 
Admin | Design by Gy @ www.GnRation.hu